Bátaszék egy kisváros Tolna megye déli részén, ahol sok embert érdekel, hogyan lehet egészséges élelmet tenni a családi asztalra ásás, szántás, vegyszerek és évente kemény fizikai munka nélkül. Mindezt úgy, hogy gyermekeink, unokáink számára egy élhető Földet hagyjunk hátra!
Látva, hogy az Örök Zöld Kertünkről megosztott bejegyzéseim a facebookon érdeklődőkre talált, a PDC I. (permakultúra tervezői képzés) februári alkalmának végén tett ígéretemhez híven elhatároztam, hogy a városban, ahol felnőttem és már 40 évet eltöltöttem Permakultúra Klub Bátaszék címmel rendezvény-sorozatot szervezek, amely a helyi CIKÁDOR ÚJSÁG 2020. áprilisi számában meghirdetésre került. A veszélyhelyzetre való tekintettel személyes klubösszejövetelekre a városi könyvtárban csak később kerülhet sor. Addig is a helyi újság hasábjain jelenik meg havonta egy írás, amely a permakultúrát ismerteti meg a helyiekkel.
A Permakultúra Klub Bátaszék klubösszejöveteleken képes vetítéssel egybekötött beszélgetéseken ismerkedhetnek meg az érdeklődők a permakultúra etikájával, tervezési alapelveivel, valamint azzal a komplex tudással és összegyűjtött számtalan technikával, amely a részleges önellátást is megkönnyíti. A klub témája elsődlegesen az ökologikus, környezettudatos, természetes, egy szóval permakultúrás kertészkedés lesz az előzetesen felmért érdeklődésnek megfelelően.
| Takácsné Kovács Anikó, élelmiszeripari üzemmérnök és aranykalászos gazda vagyok, családunk konvencionális növénytermesztéssel foglalkozik. Talán ez együtt indított el a keresés útján, hogy egészséges alapanyagokból egészséges élelmet tudjak a családom elé tenni, miközben a Földnek sem ártunk. 5 éve nem a szokványos módon termelem meg a kertünkben a család részészére a legfontosabb zöldség- és gyümölcsféléket. 6 éve kezdtem olvasgatni a bio-/ öko- és permakultúrás kertészkedésről. | Virágzó lóbab 2020. 05. 10-én az Örök Zöld Kertben |
A permakultúra megismerése hozott jelentős fordulatot a gondolkodásmódomban. 5 éve buzgón építettem komposzthalmokat, emeltem magas ágyásokat. 4 éve nem szántjuk a kertet, nem permetezünk vegyszerekkel, nem metszünk fákat, mégis termett tavaly 180 kg krumplink, a kamra tele befőttekkel és bármikor, még télen is, ha kifutok a kertbe, be tudok vinni egy tál zöldséget salátának.
A permakultúra klub iránt érdeklődők közül néhányan kertlátogatásra jöttek az Örök Zöld Kertünkbe, ahol másfél órában nem csak beszélgettünk a permakultúra lényegéről, hanem élőben apró permakultúrás technikákat mutattam be mulcsozásról, takarónövényezésről, komposztálásról és általában a talajéltetésről egy olyan rendszerben, ahol baromfik és kérődzők trágyája is rendelkezésre áll. A kertlátogatóim közül kettőnél viszonoztam a kertlátogatást, ami mindannyiunknak nagyon hasznos volt. Azt gondolom, rendszeres kertlátogatásokat is be fogunk építeni a klubeseményekbe és egészen más típusúak lesznek, mint az eddig Budapesten kialakult gyakorlat.
|
Úgy vélem, a permakultúra alapgondolata még soha nem volt annyira aktuális, mint manapság. Egyre többünkben merül fel a részleges élelmiszer-önellátás fontossága is. Sokan újra megművelik az eddig befüvesített udvarukat, kiskertjüket, mert néhány száz m²-en is meg lehet termelni egy átlagos család alapvető szükségletét zöldségfélékből, ha okosan gazdálkodunk a területtel. A permakultúrás rendszereknek gyakran része a baromfitartás. Az állatok napi gondozása igazi kikapcsolódás lehet és a családnak is élmény a baromfi a ház körül. Kérdéseiteket vagy csatlakozási szándékotokat a klubhoz az aniko.takacsnekovacs@gmail.com e-mail címre írhatjátok meg, de elértek a facebook-on is: Anikó Takácsné K |
Virágzó feketegyökér, facélia és téli sarjadék hagyma május 20-án![]() |
Meggyőződésem, hogy a rohanó világunk ellenére minden emberben ott szunnyad valahol a környezettudatos életre törekvés csírája, csak meg kell találni az oda vezető utat. A városokban élő emberek vágynak a természettel való találkozásra, az egyszerű, mégis tudatos emberi létezésre, ami sokkal közelebb áll a földhöz, a talajhoz, mint ahogy ma élünk. Azt tapasztalom, hogy a kertészkedés és a részleges önellátás az a terület, ami a permakultúra szellemisége iránt fogékony embereknek legalább 90%-át érdekli és ezen keresztül meg lehet ismertetni velük fokozatosan a permakuktúra minden területét. Én magam is a kertészkedésen keresztül találtam a permakultúrára és idővel nyitottam a permakultúra egészére. Remélem, hogy a bátaszéki permakultúra klubbal sok emberhez el tudom juttatni a permakultúrát!

Virágzó lóbab 2020. 05. 10-én az Örök Zöld Kertben